Et banebrydende, bæredygtigt højhusbyggeri, hvor de 20 etagers bærende konstruktioner, gulve, lofter m.v. vil rejse sig i træ, herunder genbrugstræ.
Kontorhuset TRÆ i Sydhavnen Aarhus vil rumme 14.850 m² og bliver Danmarks højeste træhus. Det skal teste en række nye metoder til genbrug af træ, glas og udtjente vindmøllevinger.
”TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor vi forsøger at gentænke hele byggeprocessen og prøver at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som træ.
Byggebranchen står for 30% af CO₂-udledningen i Danmark. Som landets største ejendomsinvestor har vi i PFA har en forpligtigelse til at finde nye metoder til at genbruge materialer og bygge klimavenligere,” siger ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn.
Skrottede møllevinger
Kontorhøjhuset i Aarhus skal bygges så klimavenligt som overhovedet mulig med fokus på træ fremfor beton, hvor det giver mening, samt på genbrugsmaterialer, så CO₂-udledningen fra byggeriet kan begrænses maksimalt.
Beton vil kun blive brugt i fundamentet samt i trappekernerne for sikre den nødvendige stabilitet i højhuset, men hvor det er muligt, bruges en nyudviklet, CO₂-reduceret betontype.
Kontorhuset TRÆ i Sydhavnen Aarhus bliver Danmarks højeste træhus. Facaden skal til solafskærmning beklædes med skrottede, tilskårne vindmøllevinger. |
Til solafskærmning beklædes husets facade med skrottede, tilskårne vindmøllevinger, der består af epoxy og glasfibre, og som ellers ville ligge hen og forgå i lagerdepoter.
Ud over kontortower vil TRÆ, der koster 371 mio. kr. at opføre, bestå af to lavere, syv etager høje flerbruger-kontorhuse med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan.
Stigende interesse
Sidste efterår præsenterede AP Ejendomme og Henning Larsen Architects tegningerne til et 28.000 m² stort kontorhus på Marmormolen i Nordhavn, der vil blive et af de største træhuse til dato bygget i Danmark.
Københavns Kommune sagde i første instans nej til byggeprojektet, fordi kommunen frygtede, at træmaterialerne ville forøge brandfaren, men efter mange undersøgelser og forhandlinger opnåede AP Ejendomme til sidst byggetilladelsen.
Træ anvendt i danske byggeri er de sidste to år vokset med 20% og er en ressource, der tilbyder arkitekter enestående muligheder for fleksibilitet og æstetik. |
Ifølge en rapport fra foreningen Træ i Byggeriet er den samlede mængde af træ anvendt i danske byggerier gennem de seneste to år vokset markant med hele 20 procent.
Træ optager CO₂ gennem sin levetid og frigiver det først igen, når det brændes eller på anden vis forgår. Til byggerier er træ et slidstærkt materiale, der tilbyder arkitekter enestående muligheder for fleksibilitet og æstetik. ●
Læs mere her:
Træ.com: En ny måde at bygge på med gamle materialer
Pfa.dk: PFA vil bygge rekordhøjt kontorhus af træ og brugte vindmøllevinger
Nordhavn-avis.dk: Danmarks største træhus på vej til Marmormolen
Bygtek.dk: 20 procent mere træ i danske byggeri på to år