NYHED! Lyt til artiklen som podcast (engelsk)
"Storrumskontorer er skod. De ødelægger produktiviteten, fordi man bliver afbrudt hele tiden. Det det kan godt være, at vi videndeler en masse og huhej for innovationen, men der er ingen, der har tid til at lave deres arbejde.
Det er et kæmpe problem. Når du oplever, at du arbejdede røven ud af bukserne, men ikke fik lavet noget, fordi du blev forstyrret og var til møder og alle mulige andre småting, så begynder din arbejdsglæde at dale."
Sådan harcelerede adfærdsekspert Morten Münster i et indlæg i Finansforbundetes nyhedsmagasin Finans i januar i år om især ulemperne ved storrumskontorer og free seating .
Han henviste bl.a. til studier, der viser hvor lang tid det kan tage at komme tilbage til samme kognitive niveau, man var på, før en kollega forstyrrende brød ind og spurgte, om man vil med ned og spise frokost.
Følsomt emne
Storrumskontoret er efter flere årtier fortsat et følsomt og let antændeligt emne blandt kontorfolk, når talen falder på mest hensigtsmæssig og effektiv kontorindretning på arbejdspladsen.
Og i en opfølgende artikel i Magasinet Finans tilbageviste den fremtrædende danske indretningsekspert Lene Becker Bang prompte Morten Münsters negative oplevelse af open-plan kontoret:
![]() ![]() Man kan ikke bare skære alle åbne kontorlandskaber over én kam. Storrumskontorer er langt bedre end deres rygte, hvis man formår at udnytte dem rigtigt. Fotos: StockCake |
"Stop med at tale dogmatisk om storrumskontorer! Man kan ikke bare skære alle åbne kontorlandskaber over én kam på den måde. Vi bliver nødt til at droppe det unuancerede og gammeldags syn på arbejdsrum.
De åbne kontorlandskaber er langt bedre end deres rygte, hvis man formår at udnytte dem rigtigt. Aktivitetsbaserede kontormiljøer er tiden frem i en tid post-corona, hvor vi ofte arbejder hjemmefra og holder mange digitale møder."
Aktivitetsbaseret
Lene Becker Bang er stifter og adm. direktør i virksomheden LAIKA Rumdesign, der siden 2010 har udviklet og indrettet topmoderne, skræddersyede, funktionsoptimerede arbejds- og læringsrum.
"Det hybride arbejdsliv understøttes bedst med et veldesignet aktivitetsbaseret arbejdsmiljø. Derfor er man nødt til at tænke kontorerne helt anderledes," pointerer hun over for Magasinet Finans.
![]() ![]() "Det hybride arbejdsliv understøttes allerbedst med et veldesignet aktivitetsbaseret arbejdsmiljø. Derfor er man nødt til at tænke kontorerne helt anderledes," pointerer Lene Becker Bang, CEO hos LAIKA Rumdesign. Fotos: LAIKA Rumdesign |
"Det oprindelige storrumskontor er et udtryk for en industriel tankegang. Det handler om produktion, hvor du sætter dig ned, laver én ting, og så går du hjem igen. Sådan er det de færreste vidensmedarbejdere, der arbejder i dag.
Som et eksperiment opsatte vi på en stor virksomhed kameraer på 10 partnerkontorer og filmede med deres vidende i 14 dage. Det viste sig, at disse kontorfolk blev forstyrret 3½ gange så meget, som de selv troede, at de gjorde.
Så den ro, folk tror, de har på et enmandskontor, er der ofte slet ikke – fordi der ikke er nogle klare aftaler om, at man ikke må blive forstyrret der. Folk kommer ind, telefonen ringer, de bliver forstyrret hele tiden," tilføjer Lene Becker Bang.
Free seating
Et aktivitetsbaseret kontor er ikke ensbetydende med, at samtlige faste pladser nødvendigvis må lade livet og forvandles til flydende eller free seating.
"Vi ser tit virkelig gode resultater i de projekter, hvor der er en blanding af faste og flydende pladser. Der kan være gode grunde til, at nogle medarbejdere skal have faste pladser,” siger LAIKAs direktør.
![]() ![]() "Det oprindelige storrumskontor er udtrykker en industriel tankegang. Det handler om produktion, hvor du sætter dig ned, laver én ting, og herefter går du hjem igen. Sådan arbejder de færreste vidensmedarbejdere i dag," siger Lene Becker Bang. |
"Den almindelige vidensmedarbejder er væk 6-8 uger om året med ferie, orlov og sygdomme. Når vi så er på kontoret, er mange væk fra deres plads i mange timer om dagen til bl.a. møder. Samtidig siger ca. 75% af de ansatte, at de gerne arbejde hjemme en dag eller to om ugen.”
Når alt dette lægges sammen, kan jeg simpelthen ikke forstå, at man stadig finder det i orden at drifte et stort antal kvadratmeter, som skal bygges, opvarmes, vedligeholdes blot for at holde liv i nogle vaner,” siger Lene Becker Bang. ●
Læs mere her:
Finansforbundet.dk: Storrumskontorer er bedre end deres rygte
Finansforbundet.dk: Storrumskontorer er skod
Laika-rumdesign.dk: Gode rum til din hjerne på arbejde
Officesnapshots.com: Discover worldwide office design